تاثیرات فناوری اطلاعات در مدلهای کسبوکار و تغییر در ترکیب ارزش افزوده ایجاد شده در اقتصاد کشورها امری انکارناپذیر است. شاید برای بسیاری، ارزش ۵۳۰ میلیارد دلاری گوگل، ارزش ۳۲۰ میلیار دلاری آمازون به عنوان فروشگاه اینترنتی و یا ارزش ۶۵ میلیارد دلاری priceline به عنوان بزرگترین شرکت ارائه دهنده خدمات قیمتی باورپذیر نباشد اما این واقعیتی است که در فضای اقتصادی دنیا اتفاق افتاده است و انتظار میرود همین روند در کشور اتفاق بیفتد و در سالهای آینده دور از ذهن نیست سهام چنین شرکتهایی را در بورس ببینیم.
از همین رو، توصیه میشود موسسات مالی و سرمایهگذاران در وهله اول، با پذیرش چنین تغیییر پارادایمی در معادلات اقتصادی، ضمن مطالعه روندها، پارامترهای کلیدی تاثیرگذار در این صنایع را شناسایی و تحلیل کنند تا از فرصتهای سرمایهگذاری ایجاد شده در این صنایع بهره ببرند.
در این دو سال اخیر که بسیاری از صنایع بزرگ کشور دچار رکود شده بودند حوزه تجارت الکترونیک به شدت در حال رشد بود. از شرکتهای مطرح در حوزه تجارت الکترونیک در کشور میتوان به دیجیکالا، بامیلو، فینال و چاره اشاره کرد.
هرچند این شرکتها هنوز تا بلوغ فاصله قابل ملاحظهای دارند، اما در شرایط رکود اقتصادی فعلی نه تنها عملکرد قابل قبولی را از خود برجای گذاشتهاند، بلکه در میزان فروش و سهم بازار رشد خیرهکنندهای داشتهاند. از سویی دیگر، بعنوان مثال، سرویسی تحت عنوان «تُرُب» www.torob.ir با امکان جستجوی میان ۳۰۰ هزار کالای موجود در فروشگاههای آنلاین و ارائه مقایسه قیمت، لایه جدیدی از خدمات را در بازار تجارت الکترونیک در ایران ارائه میدهد.
ظهور این نوع از کسبوکارها بواسطه بالا بودن نرخ رشد مورد انتظار این صنعت از منظر سرمایهگذاری و جذابیت زنجیره ارزش این صنعت قابل توضیح است. ادامه چنین روندی در اقتصاد کشور میتواند زمینهساز توسعه صنایع خدماتمحور و تحول شرایط اقتصادی ایران باشد و بورس تهران را به نوعی در برابر نوسانات بازارهای کالایی جهانی مصون کند.
*مدیران private equity، تامین سرمایه لوتوس پارسیان